Születésnapi képeslap scrapbook- és akvarelltechnikával

Kedves Olvasóim!
Ebben a bejegyzésben részletesen bemutatom egy olyan képeslap elkészítését, amit scrapbooktechnikával állítottam össze. Érdekessége, hogy a bélyegzett madarakat akvarelltechnikával színeztem, s ezeket a kézműves elemeket vegyítettem a mintás papírokkal. Ha kíváncsi vagy rá, hogyan készült olvass tovább!


Milyen alapanyagokat használtam?

A képeslap alapját egyszínű scrapbook karton képezi. A scrapbookpapírok a Crate Paper Party Day születésnapi papírkollekciójából származnak. A papírszélek árnyékolásához Distress Ink tintát használtam walnut stain (diótinta) árnyalatban. A madarakat Tim Holtz Bird Crazy bélyegzői, és a Sizzix Bird Crazy Die set és Sizzix Crazy Things Die set vágókéseivel készítettem. A madarakat először StazOn tintával bélyegeztem, majd Koh-i-noor Mondeluz 24 színű akvarellceruzával színeztem. A színezést Kuratake tartályos ecsettel végeztem, a kivágott motívumok szélét pedig OHP alkoholos filccel húztam át.

Hogyan készült a születésnapi képeslap scrapbook- és akvarelltechnikával?

  • A scrapbooktechnika egyik ismérve, hogy színben, témában, hangulatban egymáshoz illő papírdarabokat rétegzünk egymásra, s abból látványos összképet alakítunk ki. Ezt az elvet követve készült el a képeslap alapja, mely végső méretében elég nagy, 15,2x20 cm. Ehhez, értelemszerűen egy 12x12 inch (30,5x30,5 cm) méretű farmerkék színű, scrapbook kartonból levágtam egy 20 cm-es sávot, majd félbehajtottam.

  • A kartonra ezután felváltva rétegeztem fehér kartont és kétféle, mintás scrapbookpapírt úgy, hogy összesen 5 réteg keletkezett. A különböző rétegek egyre kisebb téglalapokból állnak. Az alsó három réteget kétoldalas ragasztószalaggal rögzítettem egymáshoz, a felső kettőt ugyancsak ezzel. Annyi különbséggel, hogy a felső két réteg alá 3D ragasztópárnák kerültek, így a síkból kiemelkedik kissé ez a réteg.
  • A 4 téglalap eltérő méretezését úgy oldottam meg, hogy váltakozva 2,5 és 5 mm keret alakuljon ki. Azaz a következő réteg vagy 0,5 cm vagy 1-1 cm-rel kisebb téglalapból áll, mint az előző.
  • Ezt követően négy madarat bélyegeztem vízálló, fekete tintával fehér kartonra. A szép, éles lenyomat érdekében a kartonnak nem a texturált, hanem a sima oldalára bélyegeztem.
  • A színezést az ICO támogatásával számomra biztosított Koh-i-noor márkájú Mondeluz 24-színű akvarellceruza-készlettel végeztem. Ehhez egy tartályos ecsetet használtam. A ceruzák szuper jól beváltak! Nagyon kellemesen oldódik a pigment víz hatására, öröm volt dolgozni velük. Szépen lehet a színeket egybemosni, s a 24-színű készlet lehetőséget biztosított legalább háromféle árnyalat kialakítására. Szeretni fogom ezt a ceruzakészletet, az biztos!
  • Ezután következett a jó világ! Egyszerűen odavagyok a Sizzix új vágókéseiért, amivel egy-egy tekeréssel ki tudom vágni a szépen megfestett madárkákat a papírból. Korábban ezt ollóval végeztem, de most a Sizzix.co.uk támogatása révén használhatom ezeket a vágókéseket! Sőt, még tervezek a decemberihez hasonló tanfolyamokat, és a cég hozzájárult ahhoz, hogy a tanfolyamaim résztvevői is már ezekkel a késekkel dolgozhassanak. Juhéj!
  • Nekem az vált be, hogy tekerés előtt gyengéden rögzítettem a vágókést washi tape-pel a papírhoz, hogy még véletlenül se csússzon el közben. A kivágás után a dekortapaszt egyszerűen lehúztam.
  • Továbbá, úgy döntöttem, hogy egyenként vágom ki a négy madárkát, hogy a kések nehogy megnyomorodjanak, amint összeérnek.
  • A képeslap felturbózásához még kivágtam három elemet a madárkákhoz tartozó holmik közül: egy lufit, egy bohócsapkát és a lufi zsinegét. A bélyegző még úton van felém, ezért fekete zselés tollal rajzoltam meg az elemek kontúrjait. 
  • A Sizzix-szel kivágott elemek élét OHP alkoholos filccel húztam át, hogy ne legyenek fehérek.
  • A scrapbookpapír-szeleteket és -kivágásokat pedig Distress tintával árnyékoltam.
  • A képeslap még kapott két papírszalagot felülre, és egy 40-es számot középre. A szalagokat egymásra rétegeztem, a Happy Birthday feliratúból bannert (zászlót) hajtogattam. A 40-es számot betűmatricából (American Crafts Thickers) raktam ki, ami alá két papírkivágást ragasztottam. Az elemet 3D ragasztópárnával rögzítettem.
  • Végül, a madarak közül kettőt kétoldalas ragasztóval, kettőt pedig 3D ragasztópárnával rögzítettem. A lufit és a bohócsapkát szintén kiemeltem a síkból 3D ragasztópárnával.


Ezt az alkotásomat a Sizzix.co.uk együttműködő bloggerpartnereként készítettem. Az amerikai cég angliai képviselete időről-időre vágókésekkel fog ellátni, amelyek használatát örömmel mutatom be itt a blogomon. A bejegyzésben úgynevezett partneri linkek találhatók.
Ha tetszett amit láttál, kérlek támogasd a további munkámat azzal, hogy a bejegyzésben található bármelyik linkre rákattintasz. Ezzel elősegíted, hogy továbbra is bemutathassam ezeket a termékeket. Köszönöm.

***********************
I have created this card as a proud contributing blogger of Sizzix.co.uk. For this project I have used the following Sizzix products: Sizzix Bird Crazy Die set and Sizzix Crazy Things Die set . These are affiliate links. If you liked my project, please check the links above. Thanks for your support!

***********************

Ha tőlem szeretnél Sizzix vágógépet vásárolni  megteheted! A Sizzix vágógépet a Scrapbook Webáruházban, az általam működtetett webshopban is megvásárolhatod.

Köszönöm, hogy ma is itt jártál.
Barátsággal üdvözöllek:
Budaházi Brigitta, Gigi

Megjegyzések

Unknown üzenete…
Szuper lett! Én is beleszerettem az akvarell ceruzába! Nagyon szeretek vele dolgozni! A sizzix pedig a másik nagy szerelmem!!
Az egész így csodás! :) akit a papír " elvarázsolt" azt többé nem engedi! Várom a következő alkotásod! :)'üdvözlettel, Honi.
Budaházi Brigitta üzenete…
Igazán köszönöm, Honi, kedves szavaidat! Akkor van egy pár dolog, amit mindketten ugyanúgy kedvelünk! Hozom hamarosan a következőt!